Stevia egy talban

A Stevia Rebaudiana Bertoni hazánkban több néven is ismert: Stevia, Sztevia, Sztívia a magyar neve pedig Jázminpakóca. Be kell, valljam mikor először hallottam a növény eredeti elnevezését, azt hittem egy dél amerikai szappanopera főszereplője, pedig egy igazán egyedi növény. A fogyókúrázók körében Magyarországon is egyre ismertebb, de sokkal több van ebben a gyógyító növényben, mint egy diéta.

A Stevia története

A Stevia Paraguay-ban és Brazilia déli részén őshonos, az indiánok Khaa Jee-nek azaz édes levélnek nevezték, és elsősorban édesítésre használták, de ismerték sebgyógyulást elősegítő hatását, és különféle bőrbetegségeket is kezeltek vele. Latin Amerikában az 1900-as évek eleje hozta meg a növény sikerét, az addig csak vadon élő Steviát egyre nagyobb mezőgazdasági ültetvényeken szaporították, és lassan minden háztartás közkedvelt édesítője lett.

Dél-Amerika után Japánban folytatódott a Jázminpakóca diadalmenete, mára a felkelő nap országa a világ legnagyobb Stevia fogyasztójává nőtte ki magát.

Az amerikai és európai piac viszont nem könnyen adta meg a zöld jelzést az édes levél forgalmazásának. Az ezredforduló környékén felröppentek hírek, hogy a Jázminpakóca leveléből kinyerhető szteviozidok (E960) rákkeltő hatásúk, impotenciát és meddőséget okoznak, és a bélrendszert is megbetegíthetik. Szépen lassan az image romboló téziseket, sorra cáfolták neves természettudósok és élelmezési szakemberek kutatásai. Több könyv, újságcikk és tanulmány is foglalkozik a Stevia göröngyös útjával Amerika és Európa szerte.

Fontos megérteni, hogy a globális édesítőszer piac dollármilliárdos üzlet, ennek két fő szegmense a magas kalóriatartalmú cukor és fruktóz ágazat – mely jelenleg 80 százalékot tesz ki – szemben az édesítőszerekkel, ahová a Stevia is tartozik. Ezért sokrétű gazdasági és politikai érdekek csatározásából került ki 2011 decemberében győztesen a Stevia, amikor az Európai Bizottság, Európa szerte engedélyezte a szteviozidok édesítőszerként való felhasználását az élelmiszer- és italgyártásban is. A Jázminpakóca hivatalosan megkezdte a mesterséges édesítők nyugdíjazásával járó európai kampányát. A világ legnagyobb üdítő ital cégei is kacsingatnak a természetes édesítő felé, de az édességgyártásban is hatalmas változásokat hozhat az édes levél.

Az édes íz szeretete és túlzott cukorfogyasztás

Az édes íz szeretetét őseink örökségeként hordozzuk magunkban egy életen át. Talán az sem véletlen, hogy a négy alap ízből – édes, sós, savanyú, keserű – pont az édeset érezzük a nyelvünk hegyével. Az édes íz fiziológiás szükséglet is, hiszen a vérben lévő cukor létünk egyik alapköve.

Évezredeken át az ember a túléléséhez szükséges cukrot olyan anyagokban találta meg, mint a természet adta gyümölcsök és egyéb növények, vagy a méhek által gyűjtött méz.

Napjainkban viszont a cukorfogyasztás túlzott méreteket ölt, és komoly egészségügyi problémákat okoz: a cukorfelesleg zsírrá alakul, amely többek között cukorbetegséghez, túlsúlyhoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vezet. De mit lehet akkor tenni? A Stevia tökéletes megoldás.

Édes íz – zéró kalória

A Stevia szárított leveleiből készített őrlemény harmincszor édesebb, mint a kristálycukor, ha pedig kivonják leveleiből az édességért felelős molekulákat, háromszázszor édesebb anyagot kapnak. A legmeghatározóbb előnye a cukorral és a legtöbb mesterséges édesítőkkel szemben, hogy mindehhez az édesítő hatáshoz zéró kalória társul.

Hogyan lesz a cukorból sejtméreg? Cukor vs. Stevia.

Gondoljuk végig, hogy a cukrot a szervezetünk nem képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed, és alkohol képződik belőle. Az alkohol legfőképpen a májat és az idegsejteket károsító sejtméreg. A májsejtek méregtelenítő munkája sok-sok energiát használ fel, és így a szervezet normális működéséhez kevesebb energia áll a rendelkezésre, könnyebben esünk fertőzések áldozatául, lassabban épülünk fel a betegségekből.

A Stevia ezzel szemben ásványi anyagokat – Ca, Mg, K, P, Zn, Fe, Co és Mn – vitaminokat – A, C, E, P és Beta-karotint, –  aminosavakat és pektineket is tartalmaz, így katalizátorként segíti a szervezetünk működését.

Mindebből látható, hogy a Stevia bizony nem csak egy diéta alatt tesz nekünk nagy szolgálatot.

A Stevia további előnyei:

  • Cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli a vércukorszintet,
  • A fogyókúrák elengedhetetlen édesítője, mert amellett, hogy kalóriamentes, csökkenti az étvágyat és az édesség utáni sóvárgást.
  • Kiváló antibakteriális hatása és kedvező ásványianyag-tartalma miatt kiválóan alkalmas a fogszuvasodás megelőzésére.
  • A legtöbb édesítőszerrel ellentétben javítja az emésztést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot.
  • Candida diétában is fogyasztható

Nem szabad elfelejteni, hogy hatalmas édesítő ereje lehet ennek a növényi édesítőnek a hátránya is, hiszen rettentő pici adagokban kell gondolkodnunk az édesítés során.

A nagyobb mennyiségű Stevia készítmények furcsa, kevésbé élvezetes kesernyést, ízt adnak az ételnek-italnak. Egy evőkanál cukornak egy fél csipet Stevia por felel meg, 1-2 szem tabletta vagy 1-2 csepp Stevia folyadék felel meg egy kockacukornak.

Én már több éve édesítek az édes levél kivonattal, többször sikerült az első használatokkor túlédesítenem a kávémat vagy a limonádémat, de ma már sosem hibázok, és igazán ízletes és könnyen használható édesítőnek tartom.

A Stevia nem csak a diétában és a fogyásban tud segíteni hanem az egészséges életmód tökéletes természetes édesítője is lehet.

Haris Éva
Egészségügyi szaktanár, hormontanácsadó
A táplálkozás restaurálók vezető fogyás specialistája

Tetszett a cikk? Oszd meg a közösségi médián és segíts másoknak is lefogyni!